Art Journal

Hieronder zie je voorbeelden van hoe we met een pagina aan de slag gaan. Twee heel verschillende pagina’s!

1. Klein en fijn! Kleine dingen die je gelukkig maken. (juni 2017)                                     

Wat doet onze mondhoeken krullen, ons hart verwarmen, onze tenen jubelen? Hieronder zie je een lijstje waar je aan kunt denken: (Plus af en toe een voorbeeld van mij😊)

Misschien vind je het wel (ten minste, dat hoop ik!) een heel bijzondere ervaring om als voorbereiding een hele week eens een papiertje neer te leggen en elke dag de kleine dingen op te schrijven die je gelukkig maken:

  • iets liefs of iets dat iemand tegen jou gezegd heeft.
  • iets waarvan jij de schoonheid ziet. (Jonge kropjes sla op een rijtje in de moestuin)
  • dierbare voorwerpen in je huis. (Mijn kapotte theepot. Soms kan iets imperfects zo mooi zijn)
  • een bepaalde kleur. (Al de roze tinten van de zomerbloemen om mij heen)
  • Iets lekkers (Een fles met heerlijk koel citroenwater met dat hele warme weer)
  • een opmerking of een glimlach van een kind. (Mijn zoon die trots is op zijn meisje die ook heel mooi kan tekenen en van wie ik dit idee heb)
  • iets grappigs van een dier. (De poes die op de rug gaat liggen rollen van plezier)
  • iets uit de natuur (Duizendschoon en Pompoenroos, een wolkenlucht, onze eerste eigen aardbeien.
  • een aardige kaart, mail of cadeautje, enz, enz.

Dat wordt de basis van onze laatste bladzijde in ons Art Journal van dit seizoen! Als je wilt mag je er ook al vast wat tekeningetjes bij krabbelen. Het liefst klein en fijne schetsjes. (scherp potlood of fineliner) En… probeer het vooral niet te perfect te doen. Natuurlijk laat niet alles zich gemakkelijk vangen in een tekening maar dat geeft niet. We maken een pagina met tekeningen én tekst.

Als je afbeeldingen vindt in een tijdschrift die bij je geluksmomentjes passen dan kun je die ook uitknippen ……….maar alleen als ze niet groter zijn dan ongeveer een postzegel!

Veel geluk gewenst deze dagen en ik hoop dat jullie de smaak zo te pakken krijgen dat jullie hier de hele verdere zomer mee door zullen gaan.😊

De tekeningen, breakfast love, zijn uit het art- boek van mijn schoondochter Sophie

2. Tulpenleed of tulpenlol? (maart 2017)

Je kunt eerst jouw verhaal schrijven over waar jij aan denkt bij deze lente boodschappers. Doe bijvoorbeeld alsof de tulpen mensen zijn die, alhoewel het al lente wordt, het toch nog koud hebben. Of schrijf iets anders op over wat de tulpen-(mensen) denken en voelen als ze daar zo, nog in de knop verscholen, staan te bibberen of te dansen van plezier.

Neem verschillende lichtgekleurde velletjes vloeipapier, samen bijna net zo groot als je beide pagina’s in je Art Journal. Er mag een witte rand rondom zichtbaar blijven. Knip de velletjes een twee- tot drietal keren schuin door midden. Dan plak je de repen op met Modge pod.

Kijk dan goed naar een tulp en knip zo gestileerd en abstract mogelijk de onderdelen van de tulp uit een velletje vloeipapier. Deze vormen zijn je basismateriaal. Deze knip je nu een aantal keren van allerlei tinten. Ze mogen qua maat en vorm verschillen.

Nu maak je een mooie schikking op je bladzijde. Zorg ervoor dat het niet saai en statisch wordt maar maak lengteverschil, richtingsverschil, afstandsverschil en groepeer ook een paar tulpen. Het kan heel mooi zijn om een paar verschillende lagen over elkaar heen te plakken of deels over elkaar heen te plakken. Dan krijg je nog meer kleurnuances en kleurverschil.

Als je een goede compositie hebt gevonden plak je alles op.

Je kunt het verschil in contrast nog groter maken door hier en daar delen witter te schilderen met de droge kwasttechniek. Schrijf tot slot zinnen uit je verhaal erbij.

De pagina hierboven is een voorbeeld uit het boek van mijn cursist Marly

Succes, Diny